petek, 3. november 2023

TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE

Tom potuje, otroke obiskuje je zgolj ena izmed akcij, s katerimi želimo v letošnjem šolskem letu poudariti pomen duševnega zdravja otrok in mladostnikov. 

Gre za gostovanje nahrbtnika TOM telefona, ki potuje po slovenskih osnovnih šolah. Predstavnice naše šole (devetošolki Lana Štolfa in Petra Pia Fornazarič, v. d. ravnateljica Aleša Velikonja, mentorica šolskega otroškega parlamenta Nina Bednarik in svetovalna delavka Tina Brecelj) smo TOM-ov nahrbtnik prevzele na OŠ Solkan. Tja smo se v petek, 6. 10. 2023, odpravile s kolesi in s tem nabrale tudi kar nekaj kilometrov za akcijo Prekolesarimo svet. Pobudnik slednje je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora in v akciji sodeluje tudi naša šola.

TOM-ov nahrbtnik je bil z nami do 20. 10. 2023. Potem smo ga predali OŠ Miren. V šolski knjižnici smo zanj ob pomoči učiteljev in učencev pripravili posebno mesto, prav tako so tam bile učencem na voljo izbrane knjige, ki nagovarjajo tematiko duševnega zdravja otrok in mladostnikov. 

Kako je potekal prevzem in kako je izgledal TOM-ov kotiček v šolski knjižnici, si lahko pogledate v posnetku.

V času gostovanja smo se z učenci od 4. do 9. razreda pogovarjali o pomenu dialoga ter jih spodbudili, da o težavah spregovorijo oz. poiščejo pomoč odrasle osebe. Učenci so anonimno predlagali teme/vprašanja, o katerih bi se radi pogovarjali oz. na katere bi radi slišali odgovore. Slogan Odgovor je pogovor smo upodabljali na različne načine.
















Več o sami akciji si lahko preberete tudi na spletni strani Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Kljub temu, da je naša šola TOMov nahrbtnik že predala, 

bodo naša prizadevanja še naprej ista ostala. Odgovor je pogovor!