ponedeljek, 27. november 2023

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi letos smo na tretji petek v novembru, 17. 11. 2023, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki je letos že 13. po vrsti.
Letos je poudarek na vrstah žitaric in vrstah kruha, zato se letošnji slogan zajtrka glasi:

»Kruh za zajtrk – super dan!«

Namen projekta je:
Izobraževati mladino ter širšo javnost o pomenu zajtrka.
Podpirati lokalno in sezonsko hrano.
Prednost kmetijske in čebelarske dejavnosti.
Skrbeti za čisto okolje.
Osveščati ljudi o pomenu gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Učenci so prvo šolsko uro skupaj z učiteljem zajtrkovali (kruh, maslo, med, jabolko in mleko).
Po zajtrku je sledil  pogovor  z vodenim prikazom vsebine na temo projekta. Poudarek je bil o pomenu zajtrka kot celodnevni obrok ter kako naj bo ta pravilno sestavljen. Seznanjeni so bili z različnimi predlogi zdravega zajtrka.
Pogovorili so se o delu čebelarja, o različnih vrstah medu in medenih izdelkov.
Ponovili in utrdili so tudi znanje o mleku in mlečnih izdelkov, vrstah žitaric …
Ob 11. uri smo zapeli pesem Čebelar ansambla Lojzeta Slaka.

V pritličju šole sem postavila razstavo na temo zdravega zajtrka, razstavila sem čebelje izdelke (različne vrste meda, mila, mazila …) ter pripomočke, ki jih pri svojem delu uporablja čebelar.
Razredna stopnja pa je razstavo dopolnila s praktičnimi izdelki, ki so jih učenci naredili s pomočjo učiteljice pri pouku (krušna peč in peka kruha, vrste kruha).
 
Vesna Levpušček