ponedeljek, 17. oktober 2022

EKSKURZIJA V PIRAN IN HRASTOVLJE

 

V torek 11. 10. 2022, smo si šestošolci ogledali Piran in Hrastovlje. Najprej smo z avtobusom odšli v Piran, ki je zelo lepo obalno mesto.

Med vožnjo nam je učiteljica povedala, kako bo potekal dan. Malo pred prihodom v Piran nam je prebrala besedilo, ki je govorilo o Piranu. Nato je avtobus parkiral, mi pa smo se peš odpravili do centra mesta. Ko smo prispeli na Tartinijev trg, nam je učiteljica povedala več o trgu in o hišah okoli njega ter o sedanjosti in zgodovini Pirana. Mesto Piran je srednjeveško mesto. Ima ozke ulice ter veliko srednjeveških zgradb. Ogledali smo si Tartinijev trg, ki je središče Pirana. Ta trg je bil včasih pristanišče, a so ga zaradi smradu zasuli. Ob njem stojijo pomembne zgradbe npr. sodna palača, mestna hiša, Loža, najstarejša hiša Benečanka ter Tartinijeva hiša. Trg je posvečen skladatelju in violinistu Giuseppeju Tartiniju.

Nato smo se povzpeli na manjši hribček, kjer je bila cerkev sv. Jurija. Učiteljica nam je povedala, da je bila zgrajena v času baroka. Ko smo si jo ogledali, smo pomalicali. Nato smo se spustili do Punte in se peš odpravili do Trga 1. maja, ki pa je bil precej manjši od Tartinijevega. Na njem sta bila dva kipa in zbiralnik vode. Vrnili smo se na Tartinijev trg in imeli malo prostega časa za nakup spominkov in sladoleda. Dogovorjeni smo bili, da se dobimo pred Tartinijevo hišo. Ko smo se vsi zbrali pred hišo Giuseppeja Tartinija, smo si jo tudi ogledali. Videli smo Tartinijeve prostore, posmrtno masko, violino, njegova pisma in slišali tudi njegovo najlepšo skladbo, ki je nastala po njegovih sanjah. Nato smo odšli do avtobusa, ki nas je peljal do Hrastovelj. Tam smo se peš povzpeli po stopnicah do cerkvice, v kateri nam je vodička razkazala poslikave. V cerkvi so bile stare, a kar dobro ohranjene freske, na katerih so uprizorjeni dogodki iz Svetega pisma, meseci v letu in videli smo tudi verjetno najbolj znano fresko v tej cerkvi, Mrtvaški ples. Po ogledu smo imeli čas za kosilo, po njem pa smo odšli do avtobusa, ki nas je odpeljal domov. Med potjo je učiteljica s tremi vprašanji preverila, če smo si kaj zapomnili. Na vsa smo znali odgovoriti in s tem pokazali, da smo se veliko naučili. Preživeli smo poučen in lep dan.

 

        Mihaela Olivo, Ivana Lisjak, Lara Lukin in Eva Juretič,  6. c