petek, 20. september 2019

Osmošolci so ugotovili: "Na Krasu je krasno."

V petek, 20. septembra so imeli učenci 8. razredov naravoslovni dan. Na programu so imeli ogled Notranjskega muzeja v Postojni, žive makete Cerkniškega jezera v Dolenjem jezeru in Križne jame.
V Notranjskem muzeju Postojna je od 26. februarja 2015 na ogled stalna muzejska razstava o krasu - Muzej krasa.Po razstavi so nas vodili prijetni vodiči, ki so nas seznanili z vsemi značilnostimi krasa. Ob tem pa smo spoznali še jamskega medveda in ob njem ponovili vse kosti, ki jih ima človeško telo.
 Preizkusili smo se v timskem delu. Sestavili smo okostje. 

Tale naš "medvedek" pa bo potreboval ortopeda.

Z zanimanjem smo si ogledali male živalice, ki živijo v kraških jamah.
Sledil je ogled žive makete Cerkniškega jezera, kjer smo si ogledali jezero, griče in hribe v njegovi okolici. Ob razlagi lastnika smo spoznali nastajanje in presihanje jezera. Ob tem smo poslušali oglašanje različnih živali, ki živijo na in ob jezeru, tako da smo dobili občutek življenja na pravem jezeru. Ogledali smo si tudi film, ki prikazuje spreminjanje jezera skozi letne čase.

Nato pa je končno sledil ogled težko pričakovane Križne jame. Preobuli smo se v škornje in šli v temo. Jama se začne z veliko dvorano, nato pa smo se kmalu znašli v popolni temi. Vendar smo bili opremljeni s svetilkami. Sprehodili smo se skozi Veliko dvorano proti razstavljenim kostem jamskega medveda. Pot smo nadaljevali po rovu do prvega jezera.Tam nas je čakal čoln, s katerim smo se zapeljali po jezeru.
KD