sreda, 13. oktober 2021

EVROPSKI ŠOLSKI ŠPORTNI DAN NA OŠ IVANA ROBA ŠEMPETER PRI GORICI

 

V četrtek, 23. 9. in v petek, 24. 9. 2021, smo v okviru mednarodnega projekta Evropski šolski športni dan, izvedli dva pohoda in druge športne aktivnosti. 

Najprej smo se zbrali na športnem igrišču, kjer smo učencem predstavili državni praznik Dan slovenskega športa in se z njimi pogovorili o pomembnosti gibanja in športa med mladimi ter jim predstavili osnovni namen projekta, ki je »mladim predstaviti šport kot zabavno aktivnost in priložnost za druženje z vrstniki ter jih spodbuditi k redni športni dejavnosti«.

Sledil je daljši pohod izpred šole v Šempetru v smeri proti Vogrskemu in nazaj. Na poti smo opazovali naravo, živali in se veliko pogovarjali ter družili znotraj razredov. Sodelovalo je 216 učencev in učenk predmetne stopnje, od 6. do 9. razreda ter učitelji spremljevalci (16). Vsak je prehodil približno 13 km.

Nekaj učenk  je svoje občutke na ŠD opisalo z naslednjimi besedami:

Na pohodu mi je bilo všeč saj smo se s prijatelji veliko pogovarjali, več kot ponavadi. Bila sem vesela saj smo videli veliko živali, še posebej konjev. Komaj pa čakam naslednji športni dan.

(Tinkara Š.)

Športni dan se mi je zdel zabaven in zelo me je presenetilo to, da smo videli veliko konjev. Škoda le, da zraven ni bilo tudi moje dvojčice Nine. Še enkrat hvala za lep športni dan.

(Asia K.)

Na športnem dnevu mi je bilo zelo všeč. Imela sem se lepo.

(Neja P.)






V sklopu Evropskega tedna športa (EWoS) smo Izvedli tudi rekreativni odmor, na katerem so lahko zainteresirani učenci izvajali različne oblike iger z žogo, po razredih (v mehurčkih) in sicer: čarovnice, košarko na en koš, nogomet na en gol, elementarne igre z žogo, igre z obroči…







EU ŠD smo izvedli tudi z nekaterimi učenci in učenkami razredne stopnje, na matični in podružničnih šolah, v Vrtojbi in na Vogrskem, s približno 150 udeleženci. Za gibalne dejavnosti smo  izkoristili petminutne odmore, rekreativni odmor, izvedli športni dan, čas pouka in čas podaljšanega bivanja. Učenci so odtekli štafeto okrog šole, kjer so predajali športne misli, hodili na pohodu, se igrali stare otroške igre, zaplesali na Makareno in igrali razne elementarne igre. Nekateri so tudi risali športe in športnike, ki jih navdušujejo.







 

Sodelujoči učitelji v projektu: Alenka Faganelj, Matic Šen, Nina Makuc in Jožef Petrovčič.

 

Pripravila: Alenka Faganelj in Matic Šen