torek, 3. december 2019

MEDIJSKA EKSKURZIJA

Učenci izbirnega predmeta Televizija so se v četrtek, 28. 11. 2019 odpravili na ekskurzijo v Ljubljano, kjer so si ogledali zakulisje in delovanje dveh največjih medijskih hiš v Sloveniji.
Najprej so obiskali RTV SLO, kjer so spoznali delo in prostore nacionalne televizije. Pokukali so v prostore maske, moške in ženske oblačilnice, ogledali so si ogromno skladišče za scene, največji snemalni studio, kjer trenutno snemajo oddajo Joker (razteza se na 680 kvadratnih metrih) ter studio osrednje informativne oddaje Dnevnik, vremena in športa. Televizija Slovenija letos obeležuje 61. letnico delovanja, Radio Slovenija pa kar 91. letnico. Sledil je ogled Radia Slovenija, muzejske zbirke, mediateke, fonoteke in studia Vala 202.
Po nekoliko formalnem ogledu je bil na vrsti veliko bolj sproščen ogled medijske hiše Pro plus, kjer so se sprehodili po studijih POP TV-ja in Kanala A. V studiju, kjer poteka osrednja informativna oddaja 24 ur, oddaja 24 ur zvečer, vreme in Preverjeno, so se lahko preizkusili v vlogi TV voditeljev. Dobili so tudi vpogled v novinarske pisarne ter studio Sveta na Kanalu A.
Učenci so si nato ogledali filmsko predstavo v Koloseju, kjer so se ob grizljanju kokic nasmejali junakom iz filma Košarkar naj bo 2.
Nina Bednarik in Matic Šen