četrtek, 3. oktober 2019

Poslikava, tako imenovanega »murala«

Ali ste med vožnjo mimo novogoriške Qlandije, nad krožiščem že opazili živahne zidne poslikave?


Poslikava, tako imenovanega »murala«, je nastajala v septembru. Potekal je mednarodni projekt CULPEER4CHANGE, ki ga je organiziralo društvo Humanitas v sodelovanju z občino Nova Gorica.
Glavni namen projekta je ozaveščanje mladih o pomenu ciljev trajnostnega razvoja na področju podnebnih sprememb, otrokovih pravic in migracij.


Mural so izdelovali trije umetniki skupaj z učenci goriških osnovnih šol. Luis Alejandro Vazquez Aliaga, njegov vzdevek je Tin Tin, je umetnik iz Bolivije. Mehičan Jaime Rodriguez Inungaray živi in ustvarja v Kölnu. Mlada slovenska umetnica je Veronika Hozjan iz Kneže pri Mostu na Soči.



Našo šolo sta zastopala ALEKSEJ KROPEJ in NACE TOMAŽIČ iz 8. b. Pri slikanju na prostem sta uživala ter se spoprijateljila z učenci drugih šol.
Učenci so pod mentorstvom umetnikov najprej izbrali motiv za mural. Risali so skice in se ob tem poskušali »otresti strahu« pred risanjem na velike površine. Nato so skice prenesli na zid in začeli s poslikavo. Na koncu so figure obrisali s črno konturo.

Mimoidoči Novogoričani so vsak ponedeljek in sredo popoldan občudovali nastajajoče umetnine.

Slavnostno odprtje zidne poslikave je bilo v četrtek, 3. oktober 2019 ob 17.00. V lepem okolju Borovega gozdička je potekala gledališka predstava »Retorno a la semilla/Vrnitev h koreninam« bolivijske skupine Teatro Trono. Kasneje pa je na kolesarski stezi nad krožiščem pri Qlandii sledilo slavnostno odprtje zidne poslikave.





Vabimo vas, da si zidno poslikavo tudi vi pobliže ogledate.


Tjaša Gorjup