petek, 14. april 2023

                                                         ŠESTOŠOLCI V LJUBLJANI

V sredo, 12.4.2023, smo si šestošolci ogledali zemljepisni muzej GIAM ZRC SAZU ter Narodni muzej Slovenije.

V Zemljepisnem muzeju smo spoznali kako so nastali zemljevidi ter kako se je okolje v določenem času spreminjalo. Videli smo zbirko zemljevidov, slik, atlasov, globusov, knjig ter kartografskih pripomočkov. Izvedeli smo tudi veliko statističnih podatkov. Videli smo veliko atlasov, eden izmed njih je bil težak 11 kg ter bil iz leta 1800.

V Narodnem muzeju Slovenije smo se sprehodili ter videli veliko originalnih predmetov npr. neandertalčeva piščal, mumija, bakreni kip, drevak dolg 9,5m, steklene vaze ter posode…

Dan smo zaključili s sprehodom po centru mesta, kjer smo videli Tromostovje, kip Franceta Prešerna, cerkve, Mestno hišo…

Ivana Lisjak, 6. C

 

Najprej smo se z avtobusom odpeljali v Ljubljano, kjer smo v parku pomalicali in se peš odpravili do zemljepisnega muzeja ZRC SAZU. Tam smo počakali vodiča in se skupaj odpravili v preddverje muzeja, kjer nam je opisal muzej. Nato smo se odpravili v sobo. Tam smo se usedli in poslušali.

V muzeju imajo 7 zbirk. Na tabli smo si ogledali nekaj zemljevidov ter ugotovili, da je lahko atlas zelo velik in težek. Glede tega smo dobili učni list, ki smo ga rešili.

Nato smo odšli peš do Narodnega muzeja. Tam smo najprej odložili stvari in počakali vodiča, ki nam je v preddverju povedal o muzeju in razložil freske. Odpravili smo se po razstavi. Videli smo drevak, neandertalčevo piščal, nakit, vaško situlo, punčki iz oklov mamuta, mumijo svečenika ter kip Emonca. Vodiču smo se zahvalili in odšli pred muzej, kjer smo pomalicali. Peš smo se sprehodili do Prešernovega trga, kjer smo se pogovorili o srednjeveški Ljubljani in naredili manjši obhod ter prišli do mesta, kjer smo pomalicali in se z avtobusom odpravili nazaj.

Med potjo nam je učiteljica zastavila tri vprašanja. Na vse smo odgovorili pravilno.

Imeli smo se zelo lepo in naučili smo se veliko novega.

Lara Lukin, 6. C