petek, 2. oktober 2020

26. september - EVROPSKI DAN JEZIKOV

Na pobudo Sveta Evrope iz Starsbourga že od leta 2001 na ta dan vsako leto praznujemo evropski dan jezikov v želji, da bi ljudi spodbujali k učenju več jezikov v katerikoli starosti, v šoli ali izven nje, saj jezikovna raznolikost predstavlja pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja in je hkrati pomemben del bogate kulturne dediščine naše celine. 

Slovenščina, pa tudi ostali trije jeziki, ki se jih učimo na naši šoli, je indoevropski jezik. Ta izraz označuje jezike, ki so danes razširjeni od Evrope do Indije in so se razvili iz skupnega prednika, ki mu pravimo indoevropski prajezik. Indoevropski prajezik se je na stepah današnje Rusije in Ukrajine govoril med 4500 pr. n. št. do 2500 pr. n. št. Kasneje je ta naš skupni prajezik zaradi selitev narodov razpadel na različna narečja, iz katerih so se razvili moderni jeziki, ki jih poznamo in govorimo danes. Danes indoevropske jezike delimo v dve veliki skupni, kentumske jezike in satemske jezike. Slovenščina in ostali slovanski jeziki (srbski, bosanski, hrvaški, makedonski, poljski, ruski ...) spadajo med satemske jezike, medtem ko germanski jeziki (kamor spadata tudi angleščina in nemščina) ter romanski jeziki (kamor spadata italijanščina in francoščina) spadajo med kentumske jezike. Indoevropski jeziki so največja jezikovna družina na svetu. Evropejci so jih iz Evrope zanesli na ostale celine, tako da imajo danes okoli tri milijarde govorcev na vseh celinah sveta. Za primerjavo: slovenščino govori približno 2,3 milijona ljudi, večinoma v Sloveniji. Poleg tega jo govorijo še v zamejstvu v Italiji, na avstrijskem Koroškem, v Istri na Hrvaškem in v madžarskem Porabju, ter vsepovsod po svetu, kjer živijo slovenski izseljenci. 

 Ob tej priložnosti smo učiteljice angleščine in drugih tujih jezikov v prejšnjem in v tem tednu posvetile eno šolsko uro evropskemu dnevu jezikov. Učenci prve triade so spoznavali, kako se oglašajo živali v različnih jezikih, medtem ko so se učenci 4. in 5. razredov ter učenci izbirnega predmeta Italijanščina učili, kako v različnih jezikih povedati 'Pogovarjaj se z mano.' in ustvarjali napise v tujih jezikih in pisavah. Šestošolci in sedmošolci so se naučili pozdravljati in kako se zahvaliti v dvanajstih tujih jezikih, učenci 8. in 9. razredovpa so spoznavali pomen zastav ter poslušali pogovore v tujih jezikih in jih poskušali prepoznati. Na spodnji povezavi lahko tudi sami preizkusite svoje znanje: https://edl.ecml.at/Games/Whichlanguageisit/tabid/3202/Default.aspx.






                                                                                                            Urška Lukan, učiteljica