sreda, 24. januar 2024

DECEMBER NA PEDIATRIJI

Decembra je bilo v osmem nadstropju naše bolnišnice, na Oddelku za pediatrijo, dogajanje nenavadno pestro in razgibano. Uverturo v praznični december so pričarali nastopajoči v skupini Pričarajmo smeh v bolnišničnih dneh, ki so pripravili pravo majhno predstavo za otroke na pediatriji. Skupina Pričarajmo smeh v bolnišničnih dneh deluje že drugo leto, sestavljajo pa jo vzgojitelji in zaposleni v različnih enotah šempetrskega vrtca, ki en popoldan pediatrični oddelek bolnišnice spremenijo v čaroben kraj, kjer se ustvarja, pleše in poje.

Pri magičnosti pomagajo tudi obiski članov društva Tačke pomagačke, kjer s terapevtskimi psi obiščejo pediatrični oddelek in pri vsakem izmed otrok preživijo nekaj časa. V času, ko jesen postaja zima, nas je obiskala vodnica Damjana s svojo psičko Alfo. Poleg tega da imajo obiski štirinožnih prijateljev terapevtski učinek, pomagajo pri razvoju empatije in socialnih veščin, saj nekateri mladostniki ob iskrenem stiku človeka z živaljo začutijo občutja sočutja in ljubezni, ki prispevajo k dobremu počutju in jih osebnostno obogatijo še za čas, ko prostore bolnišnice že zapustijo.

Vrtčevski, osnovno- in srednješolski otroci na pediatriji so tudi ogromno ustvarjali. Posebej velja omeniti namenske ustvarjalne delavnice, kjer smo v avli skupaj ustvarjali božične in druge okraske, še dodatno pa izpostavimo, da so se po predhodnem dogovoru nekateri izdelki, izdelani na pediatriji, prodajali tudi na šolskem bazarju Osnovne šole Ivana Roba Šempeter pri Gorici. Slišali smo, da so se prodajali zelo dobro, denar pa bo namenjen šolskemu skladu. Učenci Osnovne šole Ivana Roba ter vrtčevski otroci, ki sodijo pod okrilje istega zavoda, so za bolnišnico pripravili tudi okrasitev, tako da se je klasična decembrska okrasitev razširila čez mnoge hodnike in tudi službeni vhod v bolnišnico. Naše skupno ustvarjanje in spodbujanje likovnega, besednega ter fotografskega izražanja na pediatriji ima najrazličnejše učinke, med katerimi lahko izpostavimo terapevtskega, saj ustvarjanje umetniških del učencem pomaga pri obvladovanju stresa ali drugih čustvenih izzivov, ki so povezani z bolnišničnim okoljem.

Da je sodelovalna mera polna, so poskrbeli prvošolci prav Osnovne šole Ivana Roba, ki so za učence v pediatriji pripravili pevsko-plesno predstavo, nato pa smo vsi skupaj poklicali Dedka Mraza, ki je otroke na pediatriji razveselil z darili. Učencem osnovne šole in Dedku Mrazu s pomočniki smo za izkazano pripravljenost in vzdušje izjemno hvaležni!

Z darili so nas razveselili tudi najrazličnejši donatorji v decembrskem času. Ena izmed njih je dobrotnica Sibila, o kateri boste lahko prebrali v ločenem prispevku, prav tako pa želimo omeniti avtorico slikanice Teta Zima Anamarijo Meglič in avtorja popotnih slikanic Mirana Ipavca, ki sta za naš oddelek darovala svoje knjige. Prav posebno presenečenje pa so pripravili starši Osnovne šole Branik v sodelovanju z zaposlenimi na šoli, ki so za otroke na pediatriji pripravili kupček čudovitih plišastih igrač za domov.

Vsi omenjeni dogodki in aktivnosti so na pediatriji ustvarili lepo, praznično vzdušje, ki se je dotaknilo tako otrok na zdravljenju, njihovih staršev – kot tudi zaposlenih in zunanjih sodelavcev. Vzdušje na pediatriji že leta ni bilo tako veselo … in to je močna popotnica za leto 2024!